De eekhoorn
Eekhoorns zijn knaagdieren. De enige eekhoornsoort die van nature in Nederland leeft, de Sciurus vulgaris, heet ook wel de rode of gewone eekhoorn. Zijn vacht is, zoals zijn naam al aangeeft, roodbruin. Ze hebben een grote pluimstaart die bijna net zo lang is als hun lijf. Ze gebruiken hun staart om te sturen en om in evenwicht te blijven. Maar als het regent gebruikt de eekhoorn zijn staart ook gewoon als paraplu. Ze maken veel verschillende geluidjes.
Een eekhoorn is een knaagdier. Ze eten onder meer van eikels, dennenappels, noten en zaden, maar ze knagen ook rustig aan knoppen van bloemen, bessen, paddenstoelen, rupsen en vogeleitjes. In de herfst leggen eekhoorns een voedselvoorraad aan voor de winter. Hiervoor verzamelen ze zaden en ander voedsel. Dit verstoppen ze onder blaadjes en wat aarde. In de winter zoeken ze deze voorraden weer op. Maar ze vergeten altijd wel wat verstopplekken. Deze zaden groeien dan in het voorjaar uit tot een nieuwe plant of boom. Zo draagt de eekhoorn bij aan het verspreiden van de zaadjes van verschillende soorten planten in het bos en de tuin.
Om zich te beschermen tegen boommarters, haviken en vossen, bouwt een eekhoorn een nest. Dit nest wordt hoog in de boom, op minimaal vier meter hoogte, dicht tegen de stam aan gebouwd. Eén nest is vaak niet voldoende om zich genoeg te beschermen. Daarom bouwen eekhoorns vaak een hoofdnest, een vluchtnest en een slaapnest.
Voortplanting
De eekhoorn plant zich voort tussen december en februari en nog eens in mei en juni. I Om de jongen te beschermen na hun geboorte, bouwen eekhoorns een steviger nest dan normaal. Na vijf weken draagtijd worden de jongen geboren. De jonge eekhoorntjes krijgen melk van de moeder tot ze tien weken oud zijn. Na drie maanden worden de jongen uit het territorium verstoten en moeten zij zelf opzoek naar een eigen leefgebied.
Hang de eekhoornkast zo hoog mogelijk op, minimaal op 4 meter hoogte en laat de ingang niet naar het zuidwesten of westen wijzen (tegen inregenen). Als de eekhoorns de kast accepteren en gebruiken, slepen ze deze vol met takjes, mos en grassen om een warm nest te bouwen.